Torka svamp
17.07.2022
TORKA SVAMP
Som utbildad svampkonsulent så brinner jag för att sprida kunskapen om att torka svamp.
Varför? Ja, det kan man undra men skälen är många.
Här kommer några argument:
- Du sparar plats i frysen.
- Plockar du mycket soppar, så förstärks faktiskt sopparnas smak av torkning. Vad är då soppar? Jo... det är en grupp med svampar som INTE har skivor/taggar, lameller eller är släta på undersidan av hatten. Till dessa ätliga arter hör t ex karljohan, björksopp, sandsopp, aspsopp och tegelsopp.
- Svamp innehåller generellt sett 90 % vatten. Det är viktigt att använda bra torkar. Du får faktiskt vad du betalar för. Svamptorkmärken jag rekommenderar är EVERMAT och STÖCKLI. Till båda märkena kan du köpa till hyllor/ollor och på så sätt bygga upp höjden på svamptorken. De är båda tystgående, har timer och framförallt att du kan styra temperaturen.
- Torkad svamp-ordentligt torkad. Dvs att den är så torr att du kan bryta i den som "knäckebröd"-den kan du t ex mixa ned till pulver. Perfekt krydda i risottos, grytor, gratänger och såser. Platsbesvaring "A lá de Luxe".
- Framför allt är inte torkad svamp kylkrävande om du ska på vandring, ut med husbil eller husvagn, ut med båten etc.
- Plus att om du t ex ska vandra så är ju vikten 90 % lättare;-)
- Torkad svamp-om den förvaras rätt..dvs i lufttäta burkar-och inte i direkt solljus så kan du förvara svampen i 100 år. Torkad svamp ska absolut inte förvaras i papperspåsar. Varför? Papperspåsar är inte lufttäta och ohyra kan "gotta" sig i svampen.