Torka svamp
17.07.2022
![](https://76b8e3fd91.clvaw-cdnwnd.com/47d52e954102ffc1f427168dc11dceaf/200000063-2e54f2e551/IMG_9144.jpeg?ph=76b8e3fd91)
TORKA SVAMP
Som utbildad svampkonsulent så brinner jag för att sprida kunskapen om att torka svamp.
Varför? Ja, det kan man undra men skälen är många.
Här kommer några argument:
- Du sparar plats i frysen.
- Plockar du mycket soppar, så förstärks faktiskt sopparnas smak av torkning. Vad är då soppar? Jo... det är en grupp med svampar som INTE har skivor/taggar, lameller eller är släta på undersidan av hatten. Till dessa ätliga arter hör t ex karljohan, björksopp, sandsopp, aspsopp och tegelsopp.
- Svamp innehåller generellt sett 90 % vatten. Det är viktigt att använda bra torkar. Du får faktiskt vad du betalar för. Svamptorkmärken jag rekommenderar är EVERMAT och STÖCKLI. Till båda märkena kan du köpa till hyllor/ollor och på så sätt bygga upp höjden på svamptorken. De är båda tystgående, har timer och framförallt att du kan styra temperaturen.
- Torkad svamp-ordentligt torkad. Dvs att den är så torr att du kan bryta i den som "knäckebröd"-den kan du t ex mixa ned till pulver. Perfekt krydda i risottos, grytor, gratänger och såser. Platsbesvaring "A lá de Luxe".
- Framför allt är inte torkad svamp kylkrävande om du ska på vandring, ut med husbil eller husvagn, ut med båten etc.
- Plus att om du t ex ska vandra så är ju vikten 90 % lättare;-)
- Torkad svamp-om den förvaras rätt..dvs i lufttäta burkar-och inte i direkt solljus så kan du förvara svampen i 100 år. Torkad svamp ska absolut inte förvaras i papperspåsar. Varför? Papperspåsar är inte lufttäta och ohyra kan "gotta" sig i svampen.