Torka svamp

15.11.2021

Färsk svamp innehåller generellt sett 90 % vatten. Torkar man svamp så är det vätskan som avlägsnas.

Man ska torka svampen tills den är knäckebrödstorr. Slarvar man med det så är risken stor att svampen möglar.Förvaras den torkade svampen i lufttäta burkar och inte i direkt solljus så kan man ha svampen i 100 år.Hos alla soppar såsom t ex karljohan så förstärks smaken genom torkning.

Jag torkar all min svamp i Stöcklitork eller EVERMAT.

Temperaturen håller jag mellan 25-35 grader beroende på svampart.


1 kg färsk svamp motsvarar alltså ca 100 gram torkad svamp och tvärtom.


Så ser ni ett recept som innehåller 400 gram färsk svamp så motsvarar det 40 gram torkad svamp och tvärtom.


Att torka svamp är ju också ett sätt att förutom öka hållbarheten så sparar ni också plats i frysen. Den platsen kan ni ju använda till annat som behöver förvaras fryst;-)