Svampsnaps
Svampsnaps på Systembolaget.
För några år sedan fick jag ett samtal ifrån Janne Bark; ägare till Musselbaren.
Janne hade en vision om att starta ett litet destilleri vid Musselbaren på Lyckorna i Ljungskile, Uddevalla Kommun. Tanken var att försöka få fram alkoholstarka drycker, smaksatta med råvaror från vår svenska natur.
Han hade koll på mig; som utbildad Svampkonsulent, och bad mig att plocka ihop 10 st olika svamparter för att kunna testa fram en alkohol med svampsmak. Jag gillar ju innovationer och intressanta projekt, så detta blev ett spännande uppdrag för mig.
Resultatet; "Fräkne Fanfar" säljs nu på Systembolaget. Fräkne Fanfar är smaksatt med rödgul trumpetsvamp som jag själv har plockat i Ljungskiletrakten.
Fräkne Fanfar har nummer 34291 på Systemet.
Den bör serveras ganska rumstempererad för att få fram den bästa svampsmaken; tycker jag.
Rödgul trumpetsvamp kan kanske förväxlas med trattkantarell för det otränade ögat, men dess smak/doft är mer fruktig/päronaktig i jämförelse med trattkantarell.
Arten trivs i väldigt fuktig miljö och är faktiskt älgens favoritgodis. Har man "otur" så har älgen varit snabbare till platsen och då finns bara svampfötterna kvar. Älgarna knipsar nämligen "hattarna".
En svampsås gjord på kombinationen av trattkantarell och rödgul trumpetsvamp är gudomlig.
Testa vet jag!
Bild från Systembolagets hemsida.