Recept på färskost med svamp.

06.02.2021

Om ni inte gör egen färskost så fungerar det utmärkt med en köpt naturell färskost med hög fetthalt. T ex av märket Garant eller Philadelphia. Vikten är ca 200 gram.

Gör så här:

  • Tag en näve med torkad svamp. Blötlägg i ljummet vatten ca 30 min. 
  • Häll av vätskan och lägg den blöta svampen i en het, torr stekpanna. När ni ser att vätskan försvinner ur svampen så tillsätter ni smör och steker svampen en bra stund på låg värme. 
  • Salta och ev peppra. (Här kan ni också ha i hackad shalottenlök). 
  • Tillsätt sköljd, finhackad bladpersilja och 1 dl grädde.
  • Låt puttra en stund i en kastrull.
  • Låt svalna. 
  • Mixa svampröran med färskosten. Detta görs med fördel dagen innan servering.

Detta är gott till ett gott bröd, kex eller surdegsknäcke. Men också gott att fylla kycklingfiléer eller filéer av vit fisk. Även som fyllning till lövbiffrullader eller som smaksättare i gratänger.

Jag har alltid med mig färskost smaksatt med svamp på mina dagskurser. Det brukar vara mycket uppskattat!