Mandelriska

07.01.2022

Mandelriska "Lactarius volemus" är en fantastisk matsvamp. Rå luktar den verkligen gamla räkskal och tillagad så smakar den skaldjur/hummer.

Riskor är en grupp av svampar som avger vätska om man skär eller bryter i dom. Det är en gemensam faktor för denna artgrupp. Långvarig torka kan dock göra så att riskorna kan innehålla mindre mängd vätska. Mandelriskan växer med lövskog såsom hassel, bok, ek och asp. Men jag har också funnit den i granskog.

Mandelriskan har vit vätska. När man torkar mandelriskan så upptäcker man att detta är en väldigt kompakt svamp.

Gör jag sås på mandelriska så brukar jag mixa såsen med stavmixer. Då behövs ingen redning till såsen.
Läcker till fisk, på toast, till pasta, i krustader eller varför inte mixad med färskost till champagne?
Förväxlingsarten till mandelriska är svagt giftig och heter lakritsriska. Genomskinlig vätska/saft och luktar curry i rått tillstånd. Lakritsriska är inte heller så kompakt som mandelriskan.