Det vilda köket

BOKRECENSION ”DET VILDA KÖKET”.

Nu i mars månad släpptes kokboken ”Det vilda Köket” skriven av örtkännaren Lisen Sundgren och kocken Rune Kalf-Hansen. Lisen är verksam på Rosendahls Trädgård i Stockholm och har tidigare utgivit bok om bland annat örter.  Boken är ett praktverk på ca 190 sidor som snabbt fick stor uppmärksamhet i sociala medier. Mycket beror det nog på att intresset för naturens resurser ökat lavinartat det senaste året. Kokboken innehåller många spännande och innovativa recept. Det som tilltalar mig är att den först och främst är indelad i årstider/säsonger. På ett mycket pedagogiskt sätt beskrivs olika arter som vi kan finna i naturen. Därefter presenteras spännande recept med text av respektive författare. Boken har också 2 st register; 1 från A till Ö, och 1 med art för art.

Många spännande recept på t ex maskrosor, kirskål och rönnbär. Naturligtvis finns också några spännande svamprecept med. Dock kan jag känna som svampnörd att författarna kunde ha haft med fler svamprecept.

Här kommer ett spännande recept, lånat ur kokboken:

Stekt karljohansvamp med Blåbär.  (4 pers. Tilltugg)
250 gr karljohansvamp
2 msk kallpressad rapsolja
1/2 liten rödlök
1 dl crème fraiche
½ dl torkade blåbär
Salt och peppar

Gör så här:

Skär svampen i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek svampen på medelvärme tills svampen blir gyllenbrun. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka löken.

Klicka på lite crème fraiche på varje svampskiva och lägg på lök och blåbär.

Krydda med salt och peppar.

 

Boken har sålts så bra på mindre än 2 månader, att nu andra tryckningen är igång. Den utges av Bonniers fakta och finns att köpa till bra pris på www.adlibris.se.

Jag kan varmt rekommendera boken och den kommer att användas flitigt i mångas hem en lång tid framöver.

Recenserad av: Malin Mobrandt, Uddevalla.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *